Tyrkia

Turkki - lomat, lennot ja hotellit, kaikki Deturilta!

Tervetuloa Turkkiin, auringon rakastamaan maahan, jossa Aasia kohtaa Euroopan


Maa tunnettiin ennen Anatoliana, joka käsitti kutakuinkin nykyisen Turkin alueen. Istanbul on ollut monien kamelikaravaanien ja laivareittien päämäärä ja kaupungin kautta on kuljetettu aikojen saatossa valtavat määrät silkkiä, kultaa ja jalokiviä läntisille markkinoille. Kauniit maisemat, historialliset nähtävyydet ja 8 000 km pitkä rannikko tarjoavat matkailijoille kaiken mahdollisen. Koska maa on pinta-alaltaan laaja, vaihtelevat ilmasto-olot melkoisesti. Välimeren rannikolla on ympäri vuoden lämmintä, kesällä siellä voi olla koviakin helteitä. Mustanmeren rannikolla on viileämpää ja sateisempaa. Itä-Turkin alueella voi olla talvella koviakin pakkasia.


Turkin luonnon, harvinaisen runsaan kasviston ja eläimistön suojelemiseksi on maahan perustettu yli 20 luonnonpuistoa ja suojelualuetta. Ostosmatkailijalle maa tarjoaa runsaita valikoimia ja edullisia löytöjä. Herkuttelijan Turkki on runsas kirjo erilaisia ravintoloita, joiden listoilta löytyy kokonainen makujen maailma. Kunnonkohotuksen ollessa lomasi tarkoitus, tartu tennismailaan tai liity rannalla lentopalloporukkaan. Lenkkeile pitkin merenrantaa tai surffaa kristallinkirkkailla aalloilla. Golfareille tarjoamme peli- ja opetusmatkoja Turkin Belekiin.


Turkin matkailu on ollut suuressa suosiossa jo monien vuosien ajan. Maa haluaa edelleenkin tarjota sinne matkustaville upeita elämyksiä ja hyvää palvelua. Turkki tarjoaa sinulle ikimuistoisen loman ainekset, joista sinä vieraana varmasti nautit. Kaikissa lomakohteissa on omat erityispiirteensä, joista kerromme tarkemmin näillä nettisivuilla. Lisäksi olemme koonneet paljon tietoa kohteista lomakohdeoppaisiin, jonka voit tulostaa matkalle mukaan.

Aika
Sama aika kuin Suomessa.

Maa ja asukkaat
Pinta-ala on n. 800 000 km2, josta 3% Euroopan puolella ja 97 % Aasian puolella. Asukkaita on n. 71 milj., pääkaupungissa Ankarassa n. 5 milj., Istanbulissa n. 12 milj. Rajanaapurit ovat Kreikka, Bulgaria, Iran, Irak, Syyria, Georgia, Armenia ja Azerbaycan (Nahitsevan). Ympäröivät merialueet ovat Mustameri pohjoisessa, Marmarameri ja Aegeanmeri lännessä ja Välimeri etelässä.

Kieli
Turkin kieli kuuluu uralilais-altalaiseen kieliryhmään ja suomalais-ugrilaisilla kielillä on paljon yhteisiä piirteitä-kirjoitusasu ja ääntäminen eivät juurikaan poikkea toisistaan. Turistikohteissa puhutaan yleisesti englantia ja saksaa.

Rahayksikkö
Turkin liira = TL (Turk Lira). 1 euro = n. 2,06 TL / 1 TL = n. 0,48 euroa (05/2013). Valuuttakurssit vaihtelevat inflaation vuoksi, tästä syystä liiroja ei kannata vaihtaa Suomessa. Matkavaluutaksi käyvät eurot pieninä ja ehjinä seteleinä. Lomakohteissa on pankkiautomaatteja, joista voi nostaa Turkin liiroja tunnusluvullisella luottokortilla.

Ilmasto ja vaatetus
Kesät ovat yleisesti lämpimiä ja Etelä-Turkissa on myös keväällä ja syksyllä hyvät mahdollisuudet rantaloman viettoon. Merivesi on lämmintä alkaen huhti-toukokuulta aina myöhään syksyyn. Talvikaudella päivälämpötilat laskevat ajoittain n. 12 asteeseen, Istanbulissa sen alapuolellekin. Aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä kannattaa varata lämmintä vaatetusta viileisiin iltoihin.

Hotellipalvelut
Talvikuukausina (marras-huhtikuu) hotellien allas- ja rantapalveluissa saattaa olla rajoituksia, samoin osassa muita palveluita (lasten miniklubit, ohjattu toiminta yms.). Altaissa ei myöskään yleensä ole vettä talvikuukausina.

Puhelut
Hotellista soittaminen on kallista. GSM-puhelimet toimivat melko hyvin, mutta puheluiden hinnat ovat huomattavasti kalliimpia kuin Suomessa. Edullisinta on soittaa yleisöpuhelimista, joihin käyvät puhelinkortit. 

Sähkövirta
220 V. Hotelleissa ei tarvita adaptereita esim. hiustenkuivaajaa tai parranajokonetta varten.

Juhlapäivät
1.1. Uusi vuosi, 23.4. Lasten päivä / Itsenäisyyspäivä, 19.5. Atatürkin muistopäivä/ Urheilun ja nuorison päivä, 29.10. Tasavallan päivä. Sokeri- ja Uhrijuhla sekä Ramadan määräytyvät kuukalenterin mukaan, eli siirtyvät vuosittain. Vuonna 2013 Ramadan sijoittuu loppukesään, 9.7.-7.8. ja kuukauden päätteksi alkaa Bayram-juhla (3 pv). Yleensä pankit, postit ja osa kaupoista on suljettuna juhlapyhinä.

Palveluraha
Maan tavan mukaan annetaan palvelurahaa tarjoilijoille, kantajille, siivoojille sekä taksi- ja retkibussien kuljettajille. Suositeltava määrä on noin 10% laskun summasta.

Ruoka ja juoma
Turkkilainen ruoka on maukasta ja edullista. Kasviksia käytetään paljon ja valmistustapoja on lukemattomia. Turkkilaiset alkupalat, “meze”, on valikoima pieniä, yleensä kylmiä ruokalajeja, joista jo yksin voi saada vatsansa täyteen. Pääruokana on yleensä lampaan, naudan- tai kananlihaa. Kebab on turkkilainen erikoisuus; pyörivässä pystyvartaassa paistettua lihaa, joka tarjoillaan ohuina viipaleina lisukkeineen. Jälkiruuat ovat makeita ja raskaita, kevyempi vaihtoehto on kauden tuoreet hedelmät.

Uskonto 
Valtio ja uskonto on erotettu toisistaan. Suurin osa, noin 98%, turkkilaisista on islaminuskoisia. Uskontoa ei liiemmin katukuvassa näy, tosin se kyllä kuuluu viidesti päivässä minareeteista rukouskutsun muodossa. Turistin elämään ei uskonto juurikaan vaikuta. Kunnioitus maan tapoja ja uskontoa kohtaan on kuitenkin muistettava. Moskeijaan mentäessä on käsivarret ja polvet peitettävä.

Liikkuminen
Turkissa on kattava ja hyvä pitkien matkojen bussiverkosto. Bussit ovat hyvätasoisia ja yleensä ilmastoituja. Lyhyitä matkoja liikuttaessa kätevin ja edullisin on minibussi eli dolmus. Tavallisia takseja voi myös käyttää ja niissä on kilometriperusteiset taksamittarit. Yöhinnat ovat korkeammat. Turkin sisäisiä lentoja on suurimpien kaupunkien välillä. Lennot pitää kuitenkin varata hyvissä ajoin ennen matkaa, koska niiden kysyntä ylittää usein tarjonnan.

Lisätietoja maasta (sitoumuksetta)
www.turkki.fi (suom.), www.goturkey.com(engl.), www.turkishtravel.com (engl.), www.turkey.org.

Keskilämpötilat
 Tam  Hel  Maa  Huh Tou  Kes  Hei  Elo  Syys  Loka Mar  Jou 
Päivä  10 11   13  16  20  25 28  28  25  20  15  12 
Meri 17 17  17  18  21  24  27  28 27 25  22  19 

(Lähde: Turkin valtion turistitoimisto)

Golfmatkat Turkkiin | Golfmatkat Tunisiaan | GolfkentätGolf-teemamatkat | Belekin golfhotellit | GolfvideoGolfmatkat Turkkiin

Elämäsi helpoin golfloma odottaa Belekissä, vain runsaan 3,5 tunnin lennon päässä Suomesta. Belekin golfkeskukseen on matkaa Antalyan lentokentältä noin 30 km. Belekissä on neljätoista 18-reiän sekä kaksi 9-reiän golf-kenttää.

Belekin hotellit sijaitsevat rannalla ja etäisyydet golfkentille lyhyet. Useimmat hotellit järjestävät kuljetukset kentille ja paikalliset taksit ottavat kyytiin 4 matkustajaa bägeineen. Sirene-hotellilla kaksi omaa kenttää, jonne jatkuva kuljetus hotellin ovelta, Gloria-hotellilla 2 x 18 sekä yksi yhdeksänreikäinen kenttä, joille hotellista jatkuva kuljetus, Sueno-hotellilla on kaksi kenttää ja hotelli sijaitsee niiden keskellä.

Tasoitusvaatimus kaikilla Belekin kentillä on miehillä 28 ja naisilla 36, Gloria Verden ja National Academie -kentille riittää Green Card.

Vuoden 2014 kenttien overseeding-ajat löytyvät täältä.


Belekin golfkentät BODRUM 
TurkkiTurkki

ANTALYA
TurkkiTurkki

ALANYA
TurkkiTurkki

BELEK
TurkkiTurkki

KEMER
TurkkiTurkki

MARMARIS
TurkkiTurkki

SIDE
TurkkiTurkki