Detur facebook
Puhelin varaukset

(09) 68 99 88 77


Arkisin klo 9-20 

Lauantaina ja sunnuntaina klo 10-16


Egypti Yleistä

Yleistä tietoa matkailijalle Egyptin Punaisenmeren lomakohteista

Aika

Sama aika kuin Suomessa.

Maa ja asukkaat

Egypti on tasavalta Afrikan koillisosassa. Pinta-ala noin 1 milj. km2, josta vain n. 4% on asutettu tai viljelykäytössä ja loput on autiomaata. Asukkaita Egyptissä on noin 94 miljoonaa (2016) ja se on maailman 15 väkirikkain valtio. Pääkaupunki Kairon asukasluku on n. 7,7 milj., Aleksandria n. 3,8 milj., Hurghada n. 96000 ja Sharm el Sheikh n. 12000 asukasta. Egyptin rajanaapureita ovat Libya, Sudan ja Israel. Väestöstä suurin osa on arabialaisten ja haamilaisten sekakansaa, etelässä asuu nubialaisia ja keitailla berbereitä. Virallinen kieli on arabia. Matkakohteissa puhutaan yleisesti englantia.

Rahayksikkö

Käyttökelpoisimmat matkavaluutat ovat Euro ja Yhdysvaltojen dollari. Mukaan kannattaa varata mahdollisimman pieniä setelejä. 
Egyptin punta, 1 £ tai LE tai EGP jakaantuu 100 piasteriin (Pt). 1 euro = 19,60 EGP, 1 EGP = 0,05 euroa (24/12/2016). Egyptissä punnan sadasosat, piasterit, esiintyvät sekä seteleinä että kolikoina. Myös yksi punta on sekä setelinä että kolikkona. Yleisimmät luottokortit hyväksytään suurimmissa hotelleissa ja merkkiliikkeissä, muutoin ostokset maksetaan yleisesti käteisellä. Turistikohteissa on luottokorttiautomaatteja, joista voi nostaa Egyptin puntia (credit). Tosin automaattien toiminnassa saattaa olla häiriöitä ja nostorajoja käytetään yleisesti. Kurssivaihtelut melko suuria, joten rahaa kannattaa vaihtaa pieniä määriä kerrallaan.

Terveydenhoito

Matkavakuutuksen voimassaolo ja riittävä kattavuus on erittäin tärkeää: Kansainvälistä tasoa olevia sairaaloissa hoitomaksut ovat hyvin korkeita. Bakteerikanta on erilainen kuin Suomessa. Vatsatautien  välttämiseksi suosittelemme pesemään käsiä usein ja aina rahan käsittelyn jälkeen. Suosittelemme myös käyttämään pullovettä (myös hampaiden  pesuun, hedelmien pesuun jne), välttämään jääpaloja, irtojäätelöä, kylmiä kastikkeita ja leivoksia. Pullotetun veden hinta n. 5 EGP/1,5 litran pullo.  

Ilmasto ja vaatetus

Egypti kuuluu subtrooppiseen alueeseen, jossa on lämmin ja kuiva ilmasto. Vähäiset sateet rajoittuvat Välimeren rannikolle. Kevään ja kesän taitteessa kuuma aavikkotuuli saattaa aiheuttaa hiekkamyrskyjä. Talvikuukausina Punaisenmeren lomakohteissa tuulee yleisesti ja varsinkin viileitä iltoja varten kannattaa varata lämmintä ja tuulenpitävää vaatetta mukaan. Talvella myös erilliset lämmityslaitteet ovat tarpeen, sillä rakennuksissa ei ole eristeitä/keskuslämmitystä kuten kotimaassa on totuttu. Hyttysiä voi hetkittäin esiintyä runsaasti, erityisesti auringonlaskun aikaan. Paikallisen tavan mukaan rantavaatteet kuuluvat uimarannoille ja uima-altaille.

Puhelut, internet

Maakoodi on 20. Matkapuhelinverkon peitto on autiomaa-alueita lukuunottamatta hyvä. Kansainväliset puhelut ovat erittäin arvokkaita. Suomalaisen operaattorin roaming-hinnat esim. soitto 3€/min, vastaus 1,62€/min, tekstiviesti 28snt/kpl ja tiedonsiirto 11,17€/Mt  Suuntanumerot ovat 65 (Hurghada), 2 (Kairo), 69 Sharm El Sheikh. Nettiyhteydet maassa yleisesti katkeilevat: katkot voivat olla päivittäisiä ja voivat kestää pahimmillaan useita päiviä.

Sähkövirta

230 V, adaptereita ei yleensä tarvita, mutta niitä saa tarvittaessa hotelleista lainaksi.

Juhlapäivät

Työviikko on sunnuntaista torstaihin. Viikottainen pyhäpäivä on perjantai, jolloin kaupat ovat päivällä suljettuja, mutta useat liikeet avataan taas illalla. Islamilaiset juhlapyhät määräytyvät kuukalenterin mukaan. 

"Tippi"

Palvelurahan (baksheesh) antaminen on normaali ja yleinen käytäntö Egyptissä myös paikallisten keskuudessa. Tippiä annetaan miltei kaikista palveluista muun muassa huonesiivoojille, ovimiehille ja taksikuskeille. Ravintoloissa tarjoilijalle olisi suotavaa jättää noin +10% tippi ravintolalaskun loppusumman päälle. Egyptissä on hyvin alhainen palkkataso ja henkilökohtainen tippi on tärkeä osa työntekijöiden toimeentuloa.

Ruoka ja juoma

Egyptiläinen keittiö tarjoaa paljon kasvis-, liha- ja kalaruokia, joita nautitaan yleensä riisin kera, erilaisia perinteisiä alkuruokia unohtamatta. Liha on yleensä lammasta, kanaa tai nautaa. Ruokailu paikallisissa ravintoloissa on edullista ja hotellien yhteydessä olevissa ravintoloissakin Suomen hintoja edullisempaa. Egyptissä tuotetaan viinejä ja olutta. Paikalliset oluet sekä viinit ovat edullisia, tuontialkoholi kallista. Alkoholia tarjoillaan lähes kaikissa ravintoloissa paikallisia pikkuravintoloita lukuunottamatta. 

Uskonto

Noin 94% Egyptin väestöstä on sunnimuslimeja ja noin 6% kristittyjä kopteja, ortodokseja ja katolilaisia. Uskonto näkyy katukuvassa, mutta ei juurikaan vaikuta matkailijan lomanviettoon. Kunnioitus maan tapoja ja uskontoa kohtaan on muistettava. Islamilaiseen maahan matkustettaessa on hyvä huomioida, että moskeijoiden kovaäänisistä kaikuva rukouskutsu on tarkoitettu kuuluvaksi jokaiselle ja saattaa kuulua myös osaan hotellihuoneista. Ensimmäinen rukouskutsu kuulutetaan ennen auringon nousua.

Hyönteismyrkytys

Egyptissä hotelleilla on yleinen tapa suorittaa hyönteismyrkytys hotellin puutarha- ja piha-alueilla varhain aamulla ja/tai auringon laskun aikoihin. Käytetyistä laitteista syntyy hetkellistä meluhaittaa ja hajuhaitat välttää parhaiten vetäytymällä sisätiloihin hetkeksi.

Liikkuminen

Takseilla ja minibusseilla kulkeminen on edullista ja helppoa. Taksimatkoille lähdettäessä kannattaa aina sopia hinta etukäteen.

Viisumi ja passi  

Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen. Detur hankkii viisumin etukäteen suomalaisen normaalipassin haltijoille matkavarauksen yhteydessä. Egyptiin saapuvalla lennolla jaetaan maahantulokortti, joka tulee täyttää valmiiksi ennen viisumipistettä, heti terminaaliin saavuttaessa. Näytä virkailijalle passia ja matkavarausvahvistusta. Viisumi kiinnitetään passin sivulle ennen passintarkastuspistettä. Diplomaatti- ja muiden erikoispassien haltijoiden sekä muiden kuin suomalaisten tulee hankkia viisumi itse Egyptin konsulaatista: Kasarmikatu 44, 00130 Helsinki, puh. 09-477 7470.   

Hyvä tietää

- Korallien kerääminen ja maasta vienti on ehdottomasti kiellettyä. - Antiikkiesineiden ja muiden vanhojen tavaroiden maastavientiin tarvitaan virallinen lupa. Kauppiaiden antamat todistukset eivät ole riittäviä. (lähde: UM)

Lisätietoja maasta

www.egypt.travel ja Ulkoasiainministeriö.