Puhelin varaukset

(09) 68 99 88 77


support

Arkisin klo 9-20 

Lauantaina ja sunnuntaina klo 10-16


Kypros - yleistä tietoa

Yleistä tietoa matkailijalle Kyproksen Tasavallasta

Aika
Kellonaika sama kuin Suomessa.

Maa ja asukkaat
Saaren pinta-ala on 9250 km2, josta 5,896 km2 kuuluu eteläiseen, kreikkalaisten asuttamaan Kyproksen tasavaltaan. Pääkaupunki Nikosia, omalla kielellä Lefkosia, on nykyisin maailman ainoa kahtia jaettu pääkaupunki. Asukkaita n.230 000. Larnakan kaupungissa, jossa on sijaitsee myös kansainvälinen lentokenttä, on n. 64000 asukasta. Väkiluku on noin 858000. 

Kieli
Virallinen kieli on kreikka. Turistikohteissa puhutaan yleisesti englantia. 

Rahayksikkö 
1 euro (EUR) = 100 senttiä. Lomakohteissa on pankkiautomaatteja, joista voi nostaa käteistä tunnusluvullisella luottokortilla. 

Ilmasto ja vaatetus 
Aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä kannattaa varata lämmintä vaatetusta viileisiin iltoihin. Tarkista ilmastointi-/ilmalämmityslaitteen tiedot hotellikohtaisesti.

Hotellipalvelut
Keväällä ja syksyllä ennen kesä-elokuun sesonkia hotellien allas- ja rantapalveluissa saattaa olla rajoituksia samoin muissa palveluissa (aukioloajat rajoitettu, ohjattu toiminta ei ole alkanut jne). 

Puhelut
Kyproksen maanumero on +357. Hotellista soittaminen on kallista. GSM-puhelimet toimivat melko hyvin, mutta puheluiden hinnat ovat huomattavasti kalliimpia kuin Suomessa. Edullisinta on soittaa yleisöpuhelimista, joihin käyvät puhelinkortit.

Jännite
Sähkövirta 220 V. Adaptereja myydään marketeissa. Useissa hotelleissa sen voi vuokrata oleskelun ajaksi.

Juhlapäivät 
Yleensä pankit, postit ja osa kaupoista on suljettu juhlapyhinä. Myymälöiden aukioloajat vaihtelevat. Ortodoksipääsiäinen 26.-29.4.2019, työn päivä/kevätjuhla 1.5., Neitsyt Marian päivä 15.8., Kyproksen itsenäisyyspäivä 1.10., Kreikan kansallispäivä 25.3. ja Kyproksen 1950-luvun kansallistaistelijoiden vuosipäivä ns. Eoka-päivä 1.4. Ohhi-päivä (kreikkalainen pyhäpäivä) 28.10. 

Palveluraha.
Kohtelias tapa huomioida hyvä palvelu ravintoloissa ja kahviloissa. Sopiva juomarahan määrä on noin 10% laskun loppuhinnasta paikoissa ellei 10% palvelumaksua ole automaattisesti lisätty listahintoihin. 

Ruoka ja juoma
Hanavesi on pääasiassa juomakelpoista, mutta laatu riippuu putkiston kunnosta. Runsaan kloorin vuoksi monet paikalliset juovat pullotettua vettä. 

Uskonto
Ortodoksisuus.

Liikkuminen
Vasemmanpuoleinen liikenne, joka vaatii erityistä valppautta siihen tottumattomilta. Moottoritiet ovat yleisesti melko hyvässä kunnossa. Saaren teistä on päällytettyjä n. 8500 km ja lisäksi päällystämättömiä on n. 4400 km. Suurimpien kaupunkien ja lentokenttien välillä on säännöllisiä bussiyhteyksiä. Lisäksi paikallisbussiliikennettä kaupungeissa. Julkinen liikenne toimii lähinnä päiväsaikaan. Rautateitä ei ole. 

EU-kansalainen voi ylittää YK:n hallinnoiman "vihreän linjan" esittämällä passin tai sirullisen, kuvallisen henkilökortin. Linjan ylittäminen autolla on mahdollista, mutta autoilijalla tulee olla hankittuna erillinen Pohjois-Kyproksella voimassaoleva liikennevakuutus. Suurlähetystöllä on viranomaiskontaktien puuttuessa rajalliset mahdollisuudet avustaa hätätilaan joutuneita Suomen kansalaisia vihreän linjan pohjoispuolella.

Lisätietoja maasta
Ulkoministeriön matkustustiedote.

Kyproksen suurlähetystö Suomessa, Bulevardi 5 A 19, 00120 Helsinki, puh +358 9 696 2820. 

Suomen Suurlähetystö Nikosiassa. Puh. +357-22-458 020.

"Rakkauden jumalattaren, Afroditen synnyinsaari"

GOOGLE REMARKETING CODE