Detur facebook
Puhelin varaukset

(09) 68 99 88 77


Arkisin klo 9-20 

Lauantaina ja sunnuntaina klo 10-16


Tunisia Yleistä

Aikaero

GMT +1. Talvella tunnin jäljessä Suomea kesäisin Suomea 2 tuntia jäljessä.

Maa ja asukkaat

Tunisia on Pohjois-Afrikan pienin maa. Se sijaitsee Välimeren rannalla ja rajanaapureita ovat Algeria lännessä ja Libya etelässä. Tunisian tasavalta on itsenäistynyt 20.3.1956. Väkiluku on yli 11 miljoonaa. Maan pinta-ala on n. 163 610 km2. Väestöstä 98% on arabeja, loput berberejä ja eurooppalaisia. Väkirikkain kaupunki on pääkaupunki Tunis.

Kieli

Tunisian virallinen kieli on arabia, joskin ranskaa puhutaan yleisesti. Turistikeskuksissa puhutaan myös englantia ja saksaa.

Rahayksikkö

Tunisian valuuttaa ei saa tuoda maahan eikä viedä maasta. Tunisian dinaari TND = 0.34 EUR ja 1 EUR = 2.91 TND (päivitetty 8.9.2017). Yksi dinaari vastaa 1000 millimeä. Dinaarin lyhenne on TND tai DT. Setelit 30, 20, 10 ja 5. Kolikot 5, 1 sekä millimet 500, 100, 50, 20, 10, 5. Euroja ja muuta länsivaluuttaa vaihdetaan rahanvaihtokonttoreissa, posteissa ja pankeissa. Pankit ovat yleensä avoinna ma-to klo 8-12 ja 14-16:30 sekä pe 8-12 ja 13-16.30. Yleisimmät luottokortit (American Express, Visa, Eurocard ja Diners) kelpaavat parhaiten hotelleissa ja turistimyymälöissä. Lomakohteissa on pankkiautomaatteja, joista voi nostaa dinaareita tunnusluvullisella luottokortilla, mutta ne ovat aika usein epäkunnossa. Käteistä kannattaa pitää mukana pieniä määriä.

Maahan saapuessa Duty Free

Tunisiaan saapuva matkustaja saa tuoda verovapaasti 200 tupakkaa tai 50 sikaria tai 500g tupakkaa. Yhden litran yli 25% sekä 2 litraa alle 25% alkoholijuomia.

Ilmasto ja vaatetus

Pohjoisrannikolla kesät kuivia ja kuumia, elokuussa lämpötila saattaa nousta yli 40 asteen. Talvet ovat yleensä varsin leutoja, joskin yöt voivat olla hyvinkin kylmiä. Maalis-toukokuussa ja loka-joulukuussa päivälämpötilat vastaavat Suomen kesää, mutta öisin lämpötila laskee 10 asteen tietämille. 
Islaminuskoisen maan tapoja on syytä kunnioittaa asianmukaisella pukeutumisella. Kaupungilla liikuttessa vaatetuksen on hyvä olla olkapäät ja mieluiten myös polvet peittävää. Hotellien rannoilla ja uima-altailla käy uima-asu. Uskonnollisiin paikkoihin kuten moskeijoihin mentäessä on aina muistettava peittävä vaatetus.

Puhelut ja internet

Tunisian suuntanumero on +216. Matkapuhelinverkon kuuluvuus on yleensä hyvä, mutta ulkomaisten liittymien toiminnassa saattaa olla ongelmia. Korkeiden käyttömaksujen vuoksi etenkin pidempään maassa oleskellessa on suositeltavaa ostaa paikallinen sim-kortti. Korttia ostaessa on mukana oltava henkilöllisyystodistus. Tunisialaisten nettisivujen pääte on .tn. ADSL yhteydet kattavat lähes koko maan ja vanhan 2G-verkon lisäksi on 3G mobiiliverkko. Kaikki kolme teleoperaattoria (Tunisie Telecom, Orange Tunisia sekä Ooredoo) tarjoavat 4G-paketteja ja "mokkuloita". Useat kahvilat ja ravintolat tarjoavat asiakkailleen ilmaisen WLAN-yhteyden. 

Sähkövirta

Jännite 230V, yleensä adapteria ei tarvita.

Juhlapäivät

Islaminuskoisten pyhäpäivä on perjantai, mutta maan virallinen pyhäpäivä on sunnuntai. Uskonnolliset juhlapäivät siirtyvät vuosittain kuukierron mukaan. Ramadanin aikana voi olla rajoituksia kauppojen ja ravintoloiden aukioloajoissa. Profeetta Muhammadin syntymäjuhla 1.12.2017, Uusi vuosi 1.1., Tunisian itsenäisyyspäivä 20.3., Marttyyrien päivä 9.4. 

Palveluraha

Yleensä noin 5–10 prosentin suuruinen juomaraha on vapaaehtoinen, mutta se on yleistyvä käytäntö ravintoloissa. Maan tavan mukaan annetaan palvelurahaa kantajille, siivoojille sekä taksi- ja retkibussien kuljettajille. 

Ruoka ja juoma

Suosittelemme käyttämään ainoastaan pullotettua vettä, myös hampaiden pesuun. Jääpaloja kannattaa myös välttää, sillä hyvin harvoin niihin käytetään pullovettä. Maidon tulee olla UHT-merkittyä. Peruselintarvikkeita saa kaupoista helposti, ja hintataso on halvempi kuin Suomessa. Toreilla ja vihanneskojuilla etenkin vihannesten hinta on usein halvempi ja laatu korkeampi kuin kaupoissa. Elintarvikeliikkeet ovat auki yleensä klo 9-22 mutta korttelikaupat ovat auki myöhäiseen iltaan. Saatavilla oleva liha on maan islaminuskosta johtuen joko nautaa tai lammasta, myös kanaa tai kalaa käytetään paljon. Tunisiassa on runsaasti sekä paikallisia että eurooppalaistyyppisiä ravintoloita. Jälkimmäisissä on usein ranskalaistyylinen keittiö. Paikallisten rakastama mauste on tulinen harissa ja sitä käytetäänkin useissa ruokalajeissa, mm. kansallisruuassa couscousissa. Hinnat vaihtelevat ravintolan tasosta riippuen.

Uskonto

Tunisiassa on uskonnonvapaus. Pääuskonto on Islam. Maan tapoja ja uskontoa on lomanviettäjien syytä kunnoittaa. Moskeijan rukoussaliin pääsevät vain muslimit.

Lasten kanssa matkustaminen

Lapsen kanssa liikkuessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, sillä paikallinen liikennekulttuuri on kaoottista eikä jalkakäytäviä usein ole. Lapset ovat tervetulleita ravintoloihin, mutta syöttötuoleja on tarjolla vain harvoin. Takseissa ei ole tarjolla turvaistuimia. Äidinmaidonkorviketta saa helposti ostettua apteekeista, ja suurimmissa supermarketeissa on saatavilla jonkin verran valmiita soseruokia. Tunisia on lapsiystävällinen maa. Tunisialaiset ottavat lapset hyvin huomioon, nostavat heitä syliin ja antavat usein jotain pientä makeaa - tämä kuuluu paikalliseen kulttuuriin.

Liikkuminen

Ole aina tarkkana liikenteessä, sillä liikenne on suurin turvallisuusriski: paikallinen liikennekulttuuri on kaoottista eikä liikennesääntöjä noudateta. Taksi on kätevin tapa liikkua Tunisiassa. Takseja saa helposti etenkin päiväsaikaan ja ne ovat halpoja, mutta varmista että kuljettaja laittaa mittarin päälle. Turvavyöt pitää lain mukaan olla, mutta usein niitä ei ole ainakaan takapenkillä. Maksuksi otetaan vain käteistä. Varaa pientä rahaa, sillä vaihtorahaa on usein huonosti saatavilla. Juna ovat edullinen ja suhteellisen nopea matkustusmuoto etenkin rannikolla. Verkosto kattaa lähinnä suurimmat turistinähtävyydet. Linja-autoyhteydet kaupunkien välillä ovat hyvät, mutta asemat ovat usein kaupunkien ulkopuolella, ei keskustassa. Linja-autoasemien läheltä lähtevät myös paikallisten käyttämät minibussit, louaget. Bussi starttaa vasta täytyttyään matkustajista ja pysähtyvät ennen määränpäätä matkustajan pyynnöstä. 

Vakuutus

Suosittelemme kattavaa matka- ja matkatavaravakuutusta. Suurissa kaupungeissa on julkinen terveydenhuolto sekä yksityisiä sairaaloita "polyclinic". Julkisella puolella hoidoista joutuu maksamaan paikan päällä, yleensä käteisellä rahalla, vaikka olisi vakuutus.  

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Suosituksena on polio-, jäykkäkouristus- ja hepatiitti A-rokotus.

Lisätietoja maasta

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jolla on maassa residentti suurlähettiläs. 

Suomen Suurlähetystö, Ambassade de Finlande
Rue du Lac Neuchâtel, 1053 Les Berges du Lac, Tunis
Puh. +216 71 86 17 77

Lisätietoja Tunisiasta mm. näillä 3.osapuolien sivuilla (sitoumuksetta):  Ulkoasiainministeriö ja Tunisian valtion matkailutoimisto.

Varaa lomamatka

  • Matkapaketti
  • Pelkkä lento