Detur facebook
Puhelin varaukset

(09) 68 99 88 77


support

Arkisin klo 9-20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-16.

Bodrum

Bodrum on suosittu lomakohde turkkilaistenkin keskuudessa

Bodrumin niemimaa työntyy pitkälle kristallinkirkkaaseen Egeanmereen Turkin läntisellä rannikolla. Niemimaalla on lukuisia kuvauksellisia pikkukyliä luonnonkauniiden lahtien rantamilla. Keskus on Bodrumin kaupunki, jonka lähettyvillä on mm. Bitezin, Gümbetin, Bardakcin ja Turgutreisin lahdet kylineen. Niemimaan arkkitehtuuri on välimerellinen,  kumpuilevia rinteitä peittävät talot ovat enintään kaksikerroksisia, yleensä valkoiseksi kalkittuja värikkäine ikkunaluukkuineen ja puisine ovineen. Lisää väriä tuovat pitkin seiniä köynnöstävät, punaisen eri sävyissä loistavat bougainvilleat.

Bodrumin seutu on myös monien turkkilaisten kesänviettopaikka ja kuuluisuudet viettävät lomiaan Bodrumin kesäasunnoissaan kuin St. Tropezissa konsanaan. Myös purjehtijat ympäri maailmaa suosivat aluetta, niemimaalla on useita hyviä vierassatamia ja lukuisat suojaisat lahdelmat ovat kuin tehtyjä veneilijöiden pysähdyspaikoiksi. Etenkin keskikesällä myös yöelämä on vilkasta varhaiseen aamuun. Illan pimetessä Gümbetin rantatietä ja kylää halkovaa ”baarikatua” reunustavien ravintoloiden ja baarien valot syttyvät ja lomalaiset kokoontuvat nauttimaan hyvästä ruuasta ja seurasta alueen lukuisiin ruokaravintoloihin ja baareihin. Ja vain vartin taksi- tai dolmusbussimatkan päässä on Bodrum, jossa on mm. yksi Välimeren alueen suurimmista ulkoilmadiskoista, Halikarnas.

Gümbetin kodikas kylä sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä

Gümbetin valkoiseksi kalkittujen parikerroksisten välimerellisten talojen rivistöt ovat tarrautuneet lahdenpoukamaa ympäröivien mäkien rinteeseen ja kylä päättyy alhaalla hienohiekkaiseen, pitkään rantaviivaan. Rento lomanvietto keskittyykin täällä päiväaikaan rannan monipuolisten palvelujen ääreen; ravintoloita ja baareja vieri vieressä, erilaisia merellisiä huvituksia liitovarjosta vauhdikkaisiin vesiskootteriajeluihin ja vesihiihtoon tai vain leppoisaa polskuttelua kristallinkirkkaassa meressä polkuveneellä. Kylästä löytyy myös kauppoja, lähinnä matkamuistomyymälöitä ja vaate- sekä kenkäkauppoja. Viikoittaiset markkinat pidetään kylässä lauantaisin.

Bitez sopii erityisesti rauhalliseen lomailuun

Bitezin lahti kylineen sijaitsee pari kilometriä kauempana Bodrumista ja se on vielä rauhallisempi. Täälläkin ranta on pitkä ja hienohiekkainen ja rantakadun ravintolat ja hotellit lomaelämän keskus. Mutta heti rantakadulta ylemmäs rinteille lähdettäessä siirrytään suoraan maalaiselämän rauhaan ja luonnon helmaan. Kohde sopii hyvin rauhallisesta iltaelämästä nauttiville.

Bodrumin plussapuolia ovat mm. kodikkuus, luonnonkauneus sekä hotellien keskeinen sijainti lähellä hyviä rantoja ja palveluita. Vaikka alueen korkeuserot ja lukuisat portaat eivät suosi liikuntarajoitteisia, voimme suositella Bodrumia ympäristöineen kuitenkin monenlaiselle lomanviettäjälle; täällä viihtyvät niin auringonpalvojat, luonnosta nautiskelijat, historiasta kiinnostuneet, romantikot kuin bailaajatkin unohtamatta perheen pienimpiäkään.

Antiikin aikaan Bodrum tunnettiin nimellä Halikarnassos

Bodrumin alueen historia on myös värikäs, sijaitseehan se keskeisellä paikalla Egeanmeren rannalla ja on ollut asutettuna tuhansien vuosien ajan.  Antiikin aikaan Bodrum tunnettiin nimellä Halikarnassos ja täällä sijaitsi Mausoluksen mausoleumi, yksi antiikin ajan seitsemästä ihmeestä ja edelleen suosittu nähtävyys.  Myös historian isäksi kutsuttu Herodotos  syntyi ja eli täällä  viidennellä vuosisadalla ennen ajanlaskumme alkua. Bodrumin perustukset löytyvät kallioilta, jossa nyt sijaitsee St. Peterin linnoitus. Kun ristiretkeläiset keskiajalla saapuivat perustamaan tänne oman linnoituksensa, löytyi paikalta rauniot, jotka kuuluivat doorilaiselle ajalla, n. 1100 eea.  rakennetulle linnoitukselle. Halikarnassos oli yksi kuudesta doorilaisesta Hexapolin kaupunkiliittoutumasta, joihin kuuluivat Cnidos, Kos ja kolme kaupunkia Rhodoksen saarella. Historiallisia nähtävyyksiä ovat alueella myös Myndoksen portti sekä hiljattain restauroitu amfiteatteri, joka on yksi Anatolian vanhimmista. Muita suositeltavia vierailukohteita ovat myös Bodrumin linnoitus ja sen yhteydessä toimiva, erittäin mielenkiintoinen, merenalaista arkeologiaa esittelevä museo.

Lisää tietoa kohteesta löydät lomakohdeoppaisiin, jonka voit tulostaa mukaasi matkalle.

Kohteeseen ei ole tehdä matkoja 2019-20.

Varaa lomamatka

  • Lennot & Hotelli
  • Pelkkä lento