Detur facebook
Puhelin varaukset

(09) 68 99 88 77


Arkisin klo 9-20 

Lauantaina ja sunnuntaina klo 10-16


Turkki Yleistä

Yleistä tietoa Turkista matkailijoille

Aika

Suomessa ja Turkissa on sama aika.

Maa ja asukkaat

Turkin pinta-ala on noin 780 000 km2 ja se jakaantuu kahdelle mantereelle: 3% Euroopassa ja 97 % Aasiassa. Asukkaita on noin 81 miljoonaa. Maan pääkaupunki on Ankara. Turkki jakaantuu hallinnollisesti 81 maakuntaan, joiden nimi on yleensä sama kuin maakunnan pääkaupungin nimi. Väkiluvun mukaan suurimmat maakunnat ovat Istanbul (14 milj.), Ankara (5 milj.). Antalyan maakunnassa asukkaita on yli 2.2 miljoonaa. Rajanaapurit ovat Kreikka, Bulgaria, Iran, Irak, Syyria, Georgia, Armenia ja Azerbaycan (Nahitsevan). Ympäröivät merialueet ovat Mustameri pohjoisessa, Marmaranmeri ja Egeanmeri lännessä ja Välimeri etelässä.

Kieli

Turkki on maan ainoa virallinen kieli. Turkin kieli kuuluu uralilais-altalaiseen kieliryhmään ja suomalais-ugrilaisilla kielillä on paljon yhteisiä piirteitä-kirjoitusasu ja ääntäminen eivät juurikaan poikkea toisistaan. Turistikohteissa puhutaan yleisesti englantia ja saksaa.

Rahayksikkö

Turkin liira = TL (Turk Lira). 1 euro = n. 4,03 TL / 1 TL = n. 0,25 euroa (11/2017). Valuuttakurssit vaihtelevat inflaation vuoksi, tästä syystä liiroja ei kannata vaihtaa Suomessa. Matkavaluutaksi käyvät eurot pieninä ja ehjinä seteleinä. Lomakohteissa on pankkiautomaatteja, joista voi nostaa Turkin liiroja tunnusluvullisella luottokortilla.

Ilmasto ja vaatetus

Kesät ovat yleisesti lämpimiä ja Etelä-Turkissa on myös keväällä ja syksyllä hyvät mahdollisuudet rantaloman viettoon. Merivesi on lämmintä alkaen huhti-toukokuulta aina myöhään syksyyn. Talvikaudella päivälämpötilat laskevat ajoittain n. 12 asteeseen, Istanbulissa sen alapuolellekin. Aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä kannattaa varata lämmintä vaatetusta viileisiin iltoihin. Vuodenaikavaihtelut vaikuttavat myös hotellien palveluihin, esim. ulkoaltaat eivät yleensä ole käytössä. Tarkista lisätiedot hotellikohtaisesti.

Hotellipalvelut

Talvikuukausina (marras-huhtikuu) hotellien allas- ja rantapalveluissa saattaa olla rajoituksia, samoin muita palveluita saattaa olla suljettuna talvikuukausina (lasten miniklubit, ohjattu toiminta yms.). Altaissa ei myöskään yleensä ole vettä talvikuukausina.

Puhelut

Hotellista soittaminen on kallista. GSM-puhelimet toimivat melko hyvin, mutta puheluiden hinnat ovat huomattavasti kalliimpia kuin Suomessa. Edullisinta on soittaa yleisöpuhelimista, joihin käyvät puhelinkortit.

Sähkövirta

220 V. Hotelleissa ei tarvita adaptereita esim. hiustenkuivaajaa tai parranajokonetta varten.

Juhlapäivät

1.1. Uusi vuosi, 23.4. Lasten päivä / Itsenäisyyspäivä, 1.5. Vappu, 19.5. Nuorison ja urheilun päivä, 29.10. Tasavallan päivä. Sokeri- ja Uhrijuhla sekä Ramadan määräytyvät kuukalenterin mukaan, eli siirtyvät vuosittain. Vuonna 2018 Ramadan alkaa 15.toukokuuta ja kuukauden päätteeksi alkaa kolmipäiväinen Bayram-juhla. Yleensä pankit, postit ja osa kaupoista on suljettuna juhlapyhinä.

Palveluraha

Maan tavan mukaan annetaan palvelurahaa tarjoilijoille, kantajille, siivoojille sekä taksi- ja retkibussien kuljettajille. Suositeltava määrä on noin 10% laskun summasta.

Ruoka ja juoma

Turkkilainen ruoka on maukasta ja edullista. Kasviksia käytetään paljon ja valmistustapoja on lukemattomia. Turkkilaiset alkupalat, “meze”, on valikoima pieniä, yleensä kylmiä ruokalajeja, joista jo yksin voi saada vatsansa täyteen. Pääruokana on yleensä lampaan, naudan- tai kananlihaa. Kebab on turkkilainen erikoisuus; pyörivässä pystyvartaassa paistettua lihaa, joka tarjoillaan ohuina viipaleina lisukkeineen. Jälkiruuat ovat makeita ja raskaita, kevyempi vaihtoehto on kauden tuoreet hedelmät.

Uskonto

Valtio ja uskonto on erotettu toisistaan. Suurin osa, noin 99%, turkkilaisista on islaminuskoisia. Lomakohteissa uskontoa ei liiemmin katukuvassa näy, tosin se kyllä kuuluu viidesti päivässä minareeteista rukouskutsun muodossa. Turistin elämään ei uskonto juurikaan vaikuta. Kunnioitus maan tapoja ja uskontoa kohtaan on kuitenkin muistettava. Moskeijaan mentäessä tulee peittää käsivarret ja polvet.

Liikkuminen

Turkissa on kattava ja hyvä pitkien matkojen bussiverkosto. Bussit ovat hyvätasoisia ja yleensä ilmastoituja. Lyhyitä matkoja liikuttaessa kätevin ja edullisin on minibussi eli dolmus. Tavallisia takseja voi myös käyttää ja niissä on kilometriperusteiset taksamittarit. Yöhinnat ovat korkeammat. Turkin sisäisiä lentoja on suurimpien kaupunkien välillä. Lennot pitää kuitenkin varata hyvissä ajoin ennen matkaa, koska niiden kysyntä ylittää usein tarjonnan.

Lisätietoja maasta

Turkista kerrotaan mm. näillä 3.osapuolien sivuilla (sitoumuksetta): Ulkoministeriön sivut sekä Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimiston turkki.fi -sivuilla.

Varaa lomamatka

  • Matkapaketti
  • Pelkkä lento